Παραγωγή καινοτόμου προϊόντος επιδόρπιου γιαουρτιού με χρήση μικροφυκών

in News January 22, 2020
  • Βελτιστοποίηση Εκχύλισης Πρωτεϊνών και Λιπαρών από Μικροφύκη.
  • Εκπόνηση κλινικής μελέτης για τη διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσης του επιδορπίου γιαουρτού με μικροφύκη σε δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.
  • Βελτιστοποίηση Συνθηκών Ανάπτυξης Μικροφυκών.
  • In vitro μελέτη ανοσορυθμιστικών ιδιοτήτων μικροφυκών και νέου προϊόντος επιδορπίου γιαουρτιού.
  • Παραγωγή επιδορπίου γιαουρτιού με εμπλουτισμό σε πρωτεΐνες από μικροφύκη ή/και με μερική ή πλήρη αντικατάσταση λίπους γάλακτος με λιπαρά μικροφυκών.
  • Παραγωγή καινοτόμου προϊόντος επιδορπίου γιαουρτιού με χρήση μικροφυκών.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τα ζυμώμενα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικότερα το γιαούρτι αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής των ανθρώπων. Ωστόσο, η υποτιθέμενη υπερχοληστερολαιμική επίδραση του λίπους γάλακτος και η επιθυμία να εξασφαλιστεί καλή υγεία μέσω της διατροφής οδήγησαν τη βιομηχανία γάλακτος στην ανάπτυξη προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή/και χωρίς λιπαρά κάνοντας σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης των προϊόντων αυτών με τη χρήση διαφόρων σταθεροποιητών, υποκατάστατων λίπους, προσθήκη πρωτεϊνών κα. Τα μικροφύκη είναι φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί και αποτελούν αντικείμενο εντατικής έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη πηγή συμπληρωμάτων διατροφής και βιοδραστικών ουσιών. Έχουν σημαντικές βιοδραστικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητική, υπολιπιδαιμική και αντι-υπερτασική δράση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και ανήκουν στην κατηγορία των superfoods. Ειδικότερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων λόγω της καλά ισορροπημένης χημικής σύνθεσής τους, της περιεκτικότητάς τους σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και της υψηλής βιοδιαθεσιμότητας αυτών, ενώ καλλιεργούνται ως πηγή πολύτιμων συστατικών, όπως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, χρωστικές, αντιοξειδωτικά, φαρμακευτικά και άλλες βιολογικά δραστικές ενώσεις. Η εφαρμογή των μικροφυκών ή/και μεταβολιτών τους θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα και καινοτόμο προσέγγιση για την ανάπτυξη προϊόντων διατροφής υψηλής θρεπτικής αξίας.

Στόχος του έργου είναι η παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος γιαουρτιού υψηλής ποιότητας και με βιολειτουργικές ιδιότητες με χρήση συστατικών εκχυλισμένων από μικροφύκη, καθώς και η ανάδειξη της ωφέλιμης αξίας του προϊόντος στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω κλινικών μελετών. Η επίτευξη του στόχου θα πραγματοποιηθεί μέσω ενσωμάτωσης στο προϊόν πρωτεϊνών εκχυλισμένων από μικροφύκη καθώς και μέσω μερικής ή πλήρους αντικατάστασης του ζωικού λίπους του προϊόντος με λιπαρά συστατικά μικροφυκών. Η παραγωγή του προϊόντος θα πραγματοποιηθεί έχοντας ως άξονα τη μέγιστη ασφάλεια, τη βέλτιστη ποιότητα και σταθερότητα του νέου προϊόντος. Τα αποτελέσματα της έρευνας ως προς τα πιθανά οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό θα αξιολογηθούν μέσω in vitro μελετών των ανοσολογικών αντιυπερτασικών ιδιοτήτων του νέου προϊόντος καθώς και in vivo μέσω κλινικών δοκιμών σε άτομα υψηλού καρδιομεταβολικού κινδύνου. Με τη συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της χρήσης μικροφυκών σε προϊόντα τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα η διάθεση στην αγορά ενός ποιοτικού προϊόντος επιδόρπιου γιαουρτιού με οφέλη για την ανθρώπινη υγεία αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών για τη διάθεση βιολειτουργικών προϊόντων για τα οποία τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επιπλέον, δίνει και στη βιομηχανία τροφίμων μια σημαντική ευκαιρία στην ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων με πολλαπλά οφέλη στην υγεία του καταναλωτή αλλά και του περιβάλλοντος.

Spirulina Nigrita presentation,

Ανασκόπηση των Στόχων του Έργου,

Αφίσα πληροφοριών έργου.

    Cart
    Call Now Button