Τι είναι η Σπειρουλίνα;

Ας μάθουμε μερικές πληροφορίες για τη Σπειρουλίνα και την ιστορία της...

SpirulinamH Spirulina είναι μικροφύκος με χαρακτηριστικό κυανοπράσινο χρώμα. Στην πραγματικότητα είναι ένα γενικό όνομα για μερικά είδη Κυανοφυκών του φυτοπλαγκτού αλκαλικών λιμνών των τροπικών και υποτροπικών περιοχών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες από τους τοπικούς πληθυσμούς ως τροφή. Είναι αρχέγονοι πολυδύναμοι νηματοειδείς οργανισμοί ικανοί να ζουν σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και pH με αποτέλεσμα μία ιδιάζουσα χημική σύσταση με εξαιρετική θρεπτική αξία που καθιστά την Spirulina ιδιαίτερα δημοφιλή ως διατροφικό συμπλήρωμα.

Σήμερα γνωρίζουμε από ευρείες τοξικολογικές μελέτες και βιοχημικές αναλύσεις ότι η κατανάλωση Spirulina είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και ότι η πρωτεΐνη της υπολείπεται ελάχιστα από τις αντίστοιχες αναφοράς (γάλα, αβγό) σε αντίθεση με όλες τις μέχρι τώρα γνωστές πρωτεΐνες μη ζωικής προέλευσης. Περεταίρω, αναλύσεις από πολλούς ανεξάρτητους ερευνητές και οργανισμούς δείχνουν ότι η Spirulina είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, απαραίτητα λιπίδια, ιχνοστοιχεία και πολυσακχαρίτες με ισχυρές ενδείξεις για ευεργετική δράση στην υγεία μας και κυρίως στην εξισορρόπηση της διατροφής.

Λίγο από την ιστορία της.

Το 1940 ένας Βέλγος ιεραπόστολος παρατήρησε ότι μέλη της φυλής των Κανέμπου της λίμνης Τσάντ πουλούσαν κυανοπράσινα μπισκότα στην λαϊκή με το όνομα Dihe. Αυτά προέρχονταν από τα μικροφύκη της λίμνης που αναδύονταν κατά περιόδους σε επιφανειακές αθροίσεις, μαζεύονταν με τουλπάνια και ξεραίνονταν στην όχθη κάτω από τον καυτό ήλιο. Οι διηγήσεις ανέφεραν ότι σε περιόδους λιμού το Dihe τους βοήθησε να επιβιώσουν γεγονός που εξηγήθηκε όταν το περιεχόμενό του αναλύθηκε στο Βέλγιο και αποκαλύφθηκε ότι ήταν Κυανοφύκη Spirulina με πολύ υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνη ιδιαίτερα θρεπτικής αξίας. Η σύστασή της ήταν πληρέστατη σε απαραίτητα αμινοξέα και η απουσία ινών την καθιστούσε άμεσα βιο-απορροφούμενη. Η ιστορική έρευνα επιβεβαίωσε την χρήση της Spirulina και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (το Tecuitlatl των Αζτέκων) γεγονός που ώθησε την έρευνα και την κατ’ αρχήν πειραματική παραγωγή της.

 

κατεβαστε το e-book

Διαβάστε το βιβλίο του Mike Adams σχετικά με τις υπερτροφές χλορέλλα και σπειρουλίνα.


Chlorella and Spirulina

Spirulina Nigrita | Copyright © 2015-2017 | Developed by Trabica